ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΑΘΩΟΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΚΕΡΙ

image-0-02-05-04657e1478a1bb049373d5b47a6a2d27f9511d3035e0c46ca41479689da2825a-v-690x518

 

Το πρωί της 14ης Δεκέμβρη, σύντροφοι και συντρόφισσες της κατάληψης Ντουγρού πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στη ΔΕΗ Λάρισας . Μοιράστηκε κείμενο (βλ. τέλος) στις ατελείωτες ουρές για διακανονισμούς και πληρωμές και έγινε κουβέντα με πολύ κόσμο και υπαλλήλους.

Ο κόσμος συμφωνούσε με το περιεχόμενο του κειμένου που εξηγούσε τους λόγους της δράσης και αρκετοί αναρωτιούνταν πώς και αν όντως θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι. Οι απαντήσεις είναι ότι σπας το φόβο όταν μιλάς και οργανώνεσαι σε συνελεύσεις γειτονιών για να προχωρήσεις σε αρνήσεις πληρωμών και συλλογικές αντιστάσεις.

Κάποιοι από τους υπαλλήλους σήκωναν τα χέρια ψηλά, κάποιοι εξηγούσαν ότι δεν γίνεται να παραβούν τις εντολές γιατί θα χάσουνε τη δουλειά τους ή ότι ακόμα κι αν οι ίδιοι αρνηθούν να υπακούσουν και δεν προβούν σε διακοπές ρεύματος, τότε θα σταλούν από την Αθήνα υπάλληλοι για να τις διεκπεραιώσουν, ενώ άλλοι ανέφεραν ότι αυτό που κάνουν το βιώνουν ως αντίφαση και κάθε φορά που χρειάζεται να γίνει μία διακοπή κλαίνε γιατί δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Οι απαντήσεις είναι ότι αξίζει και μπορείς να αντισταθείς μαζί με τους συναδέλφους σου. Γιατί όταν όλοι πεινάμε δεν υπάρχει λόγος να τρωγόμαστε μεταξύ μας. Ας φάμε όσους μας βάζουν να κανιβαλίζουμε. Κάπου εδώ λοιπόν ήρθε και η σειρά των κυρίων στους επάνω ορόφους του κτηρίου της ΔΕΗ.

Η κουβέντα με διευθυντές και προέδρους τόσο της ΔΕΗ όσο και της ΔΕΔΔΗΕ γρήγορα φάνηκε ότι δεν ήταν δυνατόν να γίνει με όρους διαλόγου. Η κλασσική στάση όσων κάθονται στις καρέκλες τους στα ωραία, ζεστά και πολυτελή γραφειάκια τους και απλά «εκτελούν εντολές»,«τηρούν το νόμο», «δεν είναι αυτοί αρμόδιοι, αλλά άλλοι», «κατάγονται και αυτοί από εργατική τάξη και δεν θέλουν κατά βάθος να κόψουν κανενός το ρεύμα» είναι τουλάχιστον εξοργιστική και ξεφτιλισμένη. Στις δηλώσεις τους ότι «εμείς δηλώσαμε γραπτώς ότι διαφωνούμε με τις διακοπές» απαντήθηκε «ή αρνήσου στην πράξη ή παραιτήσου» και έγινε ξεκάθαρο ότι τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο στους συνένοχους που κοιμούνται με «ήσυχη» τη συνείδησή τους.

Ακολουθεί το κείμενο.

*Το ίδιο κείμενο μοιράστηκε επίσης στη γειτονιά της Λάρισας όπου βρισκόταν το συγκεκριμένο σπίτι που κάηκε την περασμένη Δευτέρα (12/12)

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΠΙΤΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ

Στις 23 Νοέμβρη σε διαμέρισμα στο κέντρο της Λάρισας ξέσπασε πυρκαγιά αιτία της οποίας ήταν ένα αναμμένο κερί. Το συγκεκριμένο σπίτι κατοικούνταν από μονογονεϊκή οικογένεια, μία μητέρα και παιδιά, και δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα από το Φλεβάρη.

Αποτέλεσμα της φωτιάς ήταν το ένα από τα τρία τέκνα, 4 χρονών, να νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο «Παίδων, Αγλαΐας Κυριακού» με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Επιπλέον, η μητέρα, την ίδια μέρα, συνελήφθη με την κατηγορία για εμπρησμού από αμέλεια και τέθηκε υπό κράτηση 2 μέρες προκειμένου να περάσει από αυτόφωρη διαδικασία την ώρα που το παιδί της βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση με μηχανική υποστήριξη στην εντατική.

Σε καιρό μνημονίων όπου η λιτότητα κυριαρχεί, η φτωχοποίηση αυξάνεται  και η κοινωνία στερείται όλο και περισσότερα, οι μόνοι ένοχοι είναι τα κράτη και οι κυβερνήσεις που εξαπολύουν ανοιχτό πόλεμο με τους καταπιεσμένους μέσω των πολιτικών τους. Ένοχοι είναι αυτοί που, μέσω των πολιτικών τους οδηγούν στην φτώχεια, την αρρώστια και τον θάνατο εκατομμύρια πολιτών. Ένοχοι για το σοβαρότατο τραυματισμό του τετράχρονου παιδιού, είναι η ΔΕΗ και η ΔΕΔΔΗΕ που καταδίκασαν μια οικογένεια να στερηθεί το ηλεκτρικό ρεύμα επειδή το μοναδικό εισόδημα δεν έφτανε για την πληρωμή και της κιλοβατόρας. Οι μόνοι ένοχοι είναι αυτοί που με μια υπογραφή στερούν το ρεύμα ή το νερό ή τη στέγη μη αναλαμβάνοντας καμία ευθύνη για τις συνέπειες. Αυτοί που στερούν βασικά αγαθά για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, τα απάνθρωπα και τα κερδοφόρα.
Πίσω από κάθε διακοπή ρεύματος και νερού, πίσω από κάθε απειλή έξωσης, πίσω από κάθε πλειστηριασμό βρίσκονται οι μεγάλες τσέπες τραπεζών, πολυεθνικών και ιδιωτικών ομίλων που περιμένουν πλουτίσουν. Όσο μεγαλύτερη είναι καταπίεση τόσο περισσότερο είναι το χρήμα που θα ρέει στις τσέπες αυτές. Και όσο πιο πολύ γεμίσουν, τόση μεγαλύτερη εξουσία θα ασκούν. Πίσω, λοιπόν, από όλη αυτή την εκμετάλλευση της κοινωνίας δεν κρύβεται κανένας άλλος παρά μόνο κράτος και κεφάλαιο.

Στα πλαίσια αυτά, ως καταληψίες και βλέποντας ξεκάθαρα ότι η εξουσία είναι αυτή που καθορίζει τις ανάγκες μας ως εμπόρευμα, προτάσσουμε τη συλλογικοποίηση των αντιστάσεων μας και την άρνηση πληρωμών με στόχο τον αυτοκαθορισμό των ζωών μας. Αρνούμαστε να κοστολογήσουμε αγαθά τα οποία είναι αναγκαία για την επιβίωση κάθε ατόμου και η έλλειψή τους ισοδυναμεί με εξαθλίωση ακόμα και με θάνατο!!

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε αυτή τη μητέρα όπως και σε κάθε άνθρωπο που αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα και ενώνουμε τις δυνάμεις μας ενάντια σε κάθε διακοπή ρεύματος και νερού, σε κάθε πλειστηριασμό ή έξωση!

ΜΑΣ ΚΟΒΟΥΝΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ
ΜΑΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΕΝΟΧΗ
ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΑΘΩΟΙ
ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΚΕΡΙ

 Κατάληψη Ντουγρού, Τζαβέλα 52