Κινηματογραφική προβολή στην ταράτσα της κατάληψης Ντουγρού

1984 -Τετάρτη 5 Αυγούστου στις 21:30
Θαυμαστός καινούργιος κόσμος -Τετάρτη 12 Αυγούστου στις 21:30 Οι ταινίες 1984 και ο Θαυμαστός καινούργιος κόσμος μεταφορές στον κινηματογράφο των δύο ομωνύμων βιβλίων ορόσημο πάνω στην πολιτική οργάνωση μιας κοινωνίας και τις αξίες που την κρατούν λειτουργική.
Οι συγγραφείς τους Α. Χάξλεϊ (Θαυμαστός καινούργιος κόσμος) και Τ. Όργουελ (1984) περιγράφουν ο καθένας μια τελείως διαφορετική κοινωνία, με αντιθετικές αξίες και θεσμούς.
Ενώ η πολιτική εξουσία στο 1984 διατηρείτε χάρις τη συστηματική παρακολούθηση, την προπαγάνδα και τον φόβο, στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο η πολιτική εξουσία αναπαράγεται μέσα απο τη γενετική μηχανική, την διασκέδαση και την κατανάλωση χαμηλής πνευματικής αξίας προϊόντων. Τα δύο αυτά βιβλία τράβηξαν απο την αρχή το ενδιαφέρον του κοινού, στην περίοδο του ψυχρού πολέμου το καθένα παραλληλιζόταν με μια από τις δύο μεγάλες δυνάμεις, όμως στην σημερινή εποχή η πραγματικότητα φαίνεται να “δανείζετε” εξ ίσου και απο τα δύο, η περίοδο που ζούμε είναι μεταβατική, οπότε τα όρια θολώνουν και διαμορφώνονται νέα πρότυπα, που πλέον μοιάζουν μια μίξη και των δύο κοινωνιών.
Ωστόσο αυτό που προκαλεί περισσότερο ενδιαφέρον απο την πολιτική τους οργάνωση, είναι το περιεχόμενο των κοινωνικών σχέσεων και οι ρόλοι, έννοιες και πρακτικές που προσφέρουν ικανοποίηση και ευτυχία γίνονται καταπιεστικές ενώ οι δυσάρεστες και επίπονες μετατρέπονται σε απελευθερωτικές, ενώ στην μία περίπτωση το άτομο είναι εξατομικευμένο στην άλλη είναι συλλογικοποιημένο, όμως και στις δύο περιπτώσεις είναι μάζα, στην μία περίπτωση το σεξ είναι αυστηρά ελεγχόμενο ενώ στην άλλη απόλυτα απελευθερωμένο, όμως κανένα άτομο δεν έχει τον έλεγχο του σώματος του, οι κοινωνικές σχέσεις είναι σταθερές και το περιεχόμενο τους παγιωμένο, έχει εκλείψει ο στοχασμός πάνω σε αυτές, έτσι κανένας χώρος για διαφοροποίηση δεν μπορεί να υπάρξει γιατί απέναντι του έχει όχι μόνο το κράτος αλλά και την κοινωνία.
Έτσι λοιπόν οι δύο αυτοί κόσμοι αποτελούν ο ένας καθρέφτη του άλλου, η σύγκληση της κοινωνικής κατάστασης παρά τις αντιθετικές αξίες και θεσμούς μας βοηθά να δούμε και να σκεφτούμε πάνω στις δικές μας, να συγκρίνουμε και να προσεγγίσουμε παγιωμένες ιδέες με μια κριτική και αποδομιστική διάθεση. αυτός είναι και ο λόγος που επιλέξαμε αυτές τις ταινίες και τις παρουσιάζουμε, ελπίζοντας μέσα απο αυτές να προκαλέσουμε συζητήσεις και σκέψεις ζωτικές στην κίνηση των ιδεών και των δομών που φτιάχνουμε. Δείτε λιγότερα