[24/2]Προβολή Ταινίας «Απαγορευμένη Εκπαίδευση» απο την Α.Μ.Σ.Λ.

 

Μετα το τελος της ταινιας, θα ακολουθησει συζητηση. Θα λειτουργει μπαρ καθ ολη τη διαρκεια. 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η ταινία «Η απαγορευμένη εκπαίδευση» (Πρωτότυπος τίτλος στην ισπανική: “La Educación Prohibida”) είναι ένα ανεξάρτητο ντοκιμαντέρ το οποίο προβλήθηκε το 2012. Η ταινία παρουσιάζει εναλλακτικέςμεθόδους διδασκαλίας – εκπαίδευσης στην Λατινική Αμερική και την Ισπανία, οι οποίες περιλαμβάνουν εκπαιδευτικές προσεγγίσεις όπως η λαϊκή επιμόρφωση, το σύστημα Μοντεσόρι, η προοδευτική εκπαίδευση, η εκπαίδευση Βάλντορφ και η κατ’ οίκον διδασκαλία. Το ντοκιμαντέρ χωρίζεται σε 10 θεματικά επεισόδια, που το καθένα παρουσιάζει διαφορετικές πτυχές της εκπαιδευτικής πραγματικότητας, πολλές από τις οποίες αφορούν και την ελληνική εκπαίδευση.

Η ιστορία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η εξουσία και η δύναμη στα σχολεία, η αξιολόγηση και ο διαχωρισμός των μαθητών, η κοινωνική λειτουργία της εκπαίδευσης, καθώς και ο ρόλος των εκπαιδευτικών και των οικογενειών αποτελούν βασικές θεματικές ενότητες του ντοκιμαντέρ. H αισθητική της ταινίας παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον, με αρκετά επεισόδια κινουμένων σχεδίων και μια φανταστική δραματοποιημένη ιστορία που συνδέει τα επεισόδια.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη ισπανική ταινία που χρηματοδοτήθηκε μέσω της μεθόδου πληθοχρηματοδότησης και προβλήθηκε ταυτόχρονα σε 130 πόλεις, σε 13 χώρες, με συνολικό αριθμό 18.000 θεατών μέσα σε μια μέρα! Η ταινία είναι ελεύθερη, όσον αφορά στα πνευματικά της δικαιώματα και, όπως αναφέρεται στους αρχικούς της τίτλους, επιτρέπεται και ενθαρρύνεται η με κάθε μέσο αναπαραγωγή και δημόσια προβολή της, αρκεί να μην έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Οι παραγωγοί της επισημαίνουν ότι «είναι μια επιτομή μιας συνεχούς διαδικασίας μάθησης και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί οριστική. Τα πρόσωπα που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ έχουν διαφορετικές ιδέες και απόψεις και η συμμετοχή τους δεν σημαίνει απαραίτητα ότι συμφωνούν με όλο το περιεχόμενό του».

Η διάρκεια της ταινίας είναι 2.25΄, τις οποίες πιστεύουμε ότι, αν αποφασίσετε να διαθέσετε, δεν θα πάνε χαμένες…

Καλή θέαση

Αντιφασιστική μαθητική συνέλευση Λάρισας