Αξιοποίηση της Ντουγρού; ούτε να το σκέφτεστε!

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις από την κατάληψη Ντουγρού στη Λάρισα, στο γηροκομείο και στην κτηματομεσιτική εταιρεία Remax.Το γηροκομείο έχει  μπει στη διαδικασία αξιολόγησης των ακινήτων του λόγω οικονομικών θεμάτων μέσω της εν λόγω εταιρείας. από μεριά μας ξεκαθαρίσαμε τη στάση μας και τις προθέσεις μας. Αναλυτικότερα στο κείμενο που μοιράστηκε.

10 100 1000

Αξιοποίηση των καταλήψεων; Ούτε να το σκέφτεστε!

Πριν λίγες μέρες μας επισκέφτηκε στην κατάληψη Ντουγρού, μια υπάλληλος του μεσιτικού γραφείου RE/MAX με σκοπό να ελέγξει  την κατάσταση του κτιρίου και το κατα πόσο είναι αξιοποιήσιμο. Μας έκανε ξεκάθαρο ότι ήταν εντολή του γηροκομείου Λάρισας στο οποίο ανήκει το επί χρόνια εγκαταλελειμμένο κτίριο στην οδό Τζαβέλα 52.
Ξεχνάνε όμως ότι το κτίριο ήδη αξιοποιείται.                          

Η Ντουγρού είναι ένας πολιτικός και κοινωνικός χώρος όπου εδώ και ενάμισι χρόνο καταλάβαμε φτωχοί, άνεργοι και εργαζόμενοι, άστεγοι, ντόπιοι και φοιτητές. Στεγάζει τις ανάγκες μας, τις επιθυμίες μας,τις αρνήσεις μας. Μοιραζόμαστε την ίδια στέγη, διαχειριζόμαστε τις ανησυχίες και οργανώνουμε τις ζωές μας στον προσωπικό μας χρόνο και  στις πολιτικές μας δράσεις συλλογικά και αντιιεραρχικά πέρα από την υπάρχουσα λογική του πατώ επί πτωμάτων. Προτάσσουμε την αλληλεγγύη και την ισότητα, σπάμε την ανάθεση χτίζοντας συντροφικές σχέσεις και αποφασίζοντας όλες και όλοι μαζί. Στο χώρο λειτουργεί αυτοδιαχειριζόμενο μπαρ, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη και καθημερινές συλλογικές κουζίνες χωρίς κανένα οικονομικό όφελος.
Έχουμε καλέσει σε πορείες, μικροφωνικές και συμμετείχαμε σε απεργίες και κοινωνικούς αγώνες. Πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις σε ΔΕΗ και ΔΕΥΑΛ, στις εταιρίες δηλαδή που αποφασίζουν ποιος θα ζει με τα βασικά αγαθά και ποιος όχι, κόβοντας νερό και ρεύμα. Προβήκαμε σε αποκλεισμούς μαγαζιών για τις κυριακάτικες αργίες, ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα. Διοργανώσαμε εκδηλώσεις και πολιτικά καφενεία με διάφορα θέματα όπως αντιφασισμός, βιομηχανία πολέμου και αντιμιλιταρισμός, προσφυγική κρίση, ψυχική υγειά και εγκλεισμός, έμφυλη καταπίεση, πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως θεατρικά, προβολές ταινιών και συναυλίες. Είμαστε ενάντια σε κάθε είδους εγκλεισμού σε κάθε φυλακή, απέναντι στην ίδια τη κοινωνία φυλακή και στεκόμαστε εμπόδιο σε λογικές ρατσιστικού μίσους και κοινωνικού κανιβαλισμού.
Όλα αυτά είναι ξεκάθαρα απειλητικά για την εκάστοτε εξουσία και αυτή από τη μεριά της απαντάει με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να εφαρμόζεται όλο και πιο έντονα το δόγμα του διαίρει και βασίλευε ως όπλο καταστολής  ενάντια σε κάθε μορφή αγώνα και αντίστασης. Κράτος και κεφάλαιο με όπλο τους τα ΜΜΕ στρέφουν κοινωνικές ομάδες ενάντια σε άλλες, δημιουργούν εσωτερικούς εχθρούς αποπροσανατολίζοντας την κοινωνία από τους πραγματικούς υπεύθυνους για την κατάσταση την οποία βιώνουμε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση των καταλήψεων που αποτελούν κοινότητες αγώνα, στην προσπάθειά τους να τις πολεμήσουν, προβάλλουν το κοινωνικό όφελος, την αξιοποίηση, την ανάπτυξη σαν λόγους για τους οποίους επιλέγουν να τις εκκενώσουν. Παράλληλα τις δαιμονοποιούν ως τρομοκρατικές γιάφκες και ως κίνδυνο για την κοινωνία.

Μιας και μιλήσαμε για αξιοποίηση έχουμε ζήσει αρκετές φορές αυτό το παραμύθι και το αποτέλεσμα κατά κύριο λόγο είναι έρημα οικόπεδα, μπάζα και εγκατάλειψη. Δεν έχουμε αυταπάτες και μπορούμε να ξεχωρίσουμε τον λόγο από την αφορμή.

Οσο για το κομμάτι της ανάπτυξης. Νόμοι που κόβονται και ράβονται στις πλάτες μας, κατάργηση βασικών δικαιωμάτων, φτωχοποίηση της κοινωνίας είναι μια γεύση. Την ίδια στιγμή επίσης που το βαρύ χέρι της “δικαιοσύνης” εθελοτυφλεί και χαϊδεύει πολιτικούς που εμπλέκονται σε σκάνδαλα, μεγαλοεπιχειρηματίες χρυσοθύρες, χρυσαυγίτες δολοφόνους, μεγαλοβιομήχανους και μαφιόζους ναρκέμπορους, αναρωτιόμαστε ποιος είναι πραγματικά ο εχθρός, ο επικίνδυνος, η απειλή.

Εμείς σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, παίρνουμε ξεκάθαρη θέση και δηλώνουμε ότι και εστίες ανομίας είμαστε και παραβατικά στοιχεία και απειλή για όσους μπαίνουν στο στρατόπεδο  των εξουσιαστών. Θα συνεχίσουν να μας βρίσκουν μπροστά τους.
Συνεπείς σε κάθε ραντεβού που δώσαμε, είμαστε εδώ και θα μείνουμε εδώ, κάνοντας πράξη όλα τα προτάγματα και τους λόγους που στεγαζόμαστε στην κατάληψη ντουγρού.

Σε κάθε απειλή των κοινοτήτων αγώνα μας θα μας βρίσκετε απέναντι σας και η υπεράσπιση τους είναι μονόδρομος.

Αντίσταση Αυτοργάνωση Αλληλεγγύη

Κατω τα ξερά σας από τις καταλήψεις

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΝΤΟΥΓΡΟΥ