Προβολή Ταινίας

Προβολή στην ταράτσα της κατάληψης Ντουγρού (Τζαβέλλα 52) της ταινίας Hannah Arendt (2012) , την Παρασκευή στις 21:00
Γεννημένη στο Ανόβερο και κυνηγημένη από τον Χίτλερ, λόγω της εβραικής καταγωγής της, η Χάνα Άρεντ- αποτελεί μια σημαντική μορφή στο χώρο της πολιτικής επιστήμης και φιλοσοφίας , προσανατολίζοντας τις αναζητήσεις της , κυρίως, στο φαινόμενο του κρατικού ολοκληρωτισμού και του αντισημιτισμού.
Το 1934, με την άνοδο του Χίτλερ, διαφεύγει στη Γαλλία και το 1941, φεύγει από την κατεχόμενη Γαλλία για τις ΗΠΑ. Μετά την εισβολή των Γερμανών στο Παρίσι, αναγκάζεται να μεταβεί στη Νέα Υόρκη και εργάζεται ως δημοσιογράφος και ακαδημαικός -βιογραφικού σημείου εκκίνησης της ταινίας που θα παρακολουθήσουμε.
Η ταινία μας μεταφέρει στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όπου ως απεσταλμένη δημοσιογράφος σε γνωστή φυλλάδα παρακολουθούσε στην Ιερουσαλήμ τη δίκη του εγκληματία πολέμου, ναζιστή Άντολφ Άϊχμαν.
Κάποια χρόνια αργότερα αφού παρακολούθησε τις δίκες γράφει το βιβλίο «Ο Άϊχμαν στην Ιερουσαλήμ: Έκθεση για την κοινοτοπία του κακού», όπου υποστήριξε σθεναρά τις μη δημοφιλείς για την εποχή απόψεις της: ήταν η δίκη μία αναγκαία δικαίωση, ή ένα τσίρκο εκδίκησης όπου, ιστορικά, χάναμε το στόχο; «Θέλω να καταλάβω» είναι το δικό της μότο και για αυτό ρωτά όλες τις άβολες ερωτήσεις.