[Eνημέρωση] Αντιπολεμική συγκέντρωση – πορεία

Στις 13/3 πραγματοποιήθηκε αντιπολεμική συγκέντρωση στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας η οποία είχε καλεσθεί απο πολλές συλλογικότητες της πόλης αλλά και γενικά της ελλαδικής γεωγραφίας. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία που πλαισιώθηκε απο περισσότερα απο 300 άτομα, ενώ, έξω από την 1η στρατιά αλλά και σε κεντρικά σημεία όπως στην εθνική τράπεζα και στην λέσχη αξιωματικών, έγιναν παρεμβάσεις με μπογιές καθώς και σπασιματικές. 

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης:

Όσο υπάρχει κράτος και καπιταλισμός κανένας άλλος κόσμος δεν είναι εφικτός

 

Μετά από μια δεκαετία παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και δυο χρόνια πανδημίας ήρθε η ώρα, το καπιταλιστικό σύστημα να πατήσει πάλι στα πόδια του. Όπως μας έχει δείξει η ιστορία μετά από ιστορικές κρίσεις αυτό που ακολουθεί είναι μια μεγάλής έκτασης στρατιωτική και οικονομική σύγκρουση των ισχυρών. Αυτό που παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα με τον πόλεμο της Ουκρανίας είναι η αρχή μιας νέας συνθήκης στον παγκόσμιο χάρτη. Με αφορμή όσα ξεκίνησαν το 2014, όπου ακροδεξιές και νεοναζιστικές ομάδες με την αμέριστη οικονομική και πολιτική βοήθεια της δύσης, εκμεταλλεύθηκαν την οργή μιας μεγάλης ετερόκλητης μερίδας κόσμου, που διαδήλωνε ενάντια στο διεφθαρμένο καθεστώς του πρώην προέδρου Γιανουκόνιτς ανατρέποντάς τον και καταλαμβάνοντας την εξουσία. Οι στόχοι του νέου καθεστώτος ήταν η προσχώρηση της χώρας στο στρατόπεδο του ΝΑΤΟ και η κάθαρση των διαφορετικών εθνοτικών πληθυσμών με τη βία. Τότε το Ρωσικό κράτος που έχασε τον έλεγχο της Ουκρανίας ως απάντηση προσάρτησε την Κριμαία και οι δυτικές δυνάμεις κυριάρχησαν στο υπόλοιπο κομμάτι. Τίποτα όμως δεν είχε τελειώσει, η πιθανή παρουσία αντίπαλων στρατοπέδων σε όλα τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, το φυσικό αέριο που τροφοδοτεί την Ευρώπη και η αναγνώριση των αποσχισθέντων περιοχών ήταν κάποια από τα γεγονότα που οδήγησαν στην εισβολή.

Τι δουλειά όμως έχει το Ελληνικό κράτος να στείλει στρατιωτική βοήθεια και να απειλεί; Διαβάζοντας τις δηλώσεις των ντόπιων αξιωματούχων, αντιλαμβανόμαστε ξεκάθαρα πως το Ελληνικό κράτος είναι πλήρως εξαρτημένο από το ΝΑΤΟ και η πολιτική του είναι η ολοένα και μεγαλύτερη σύνδεση του με αυτό.  Γιατί απλά οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ επιζητούν περισσότερη ευμένεια και στήριξη από τους εξωτερικούς προστάτες τους πράττοντας υπέρ των συμφερόντων τους, πιστεύοντας ότι έτσι θα τους το ανταποδώσουν… Όπως έκανε και το Ουκρανικό κράτος! Πως αλλιώς θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε την αποστολή στρατιωτών σε κάθε εμπόλεμη ζώνη του πλανήτη και την ενδυνάμωση των στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ στον Ελληνικό χώρο; Στη Λάρισα υπάρχει η 110 Πτέρυγα μάχης όπου από το ‘18 έχουν εγκατασταθεί μην επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη, που έχουν χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο της Συρίας, στη 1η στρατιά έχει εγκατασταθεί το ευρωενωσιακό στρατηγείο όπου χρησιμοποιείται για την οργάνωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρωπαϊκής ένωσης και ΝΑΤΟ στη ευρύτερη περιοχή της ανατολικής μεσογείου και όχι μόνο, τέλος στο Στεφανοβίκιο υπάρχουν πολεμικά ελικόπτερα και αναμένεται αερομεταφερόμενη ταξιαρχία με χιλιάδες πεζοναύτες.

Οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ γνωρίζουν τις συνέπειες των πράξεων τους και οι αποφάσεις τους είναι συνειδητές, δεν είναι απλά θερμοκέφαλοι αλλά κυνικά καθίκια που αδιαφορούν για το κοινωνικό κόστος. Στην πραγματικότητα κερδίζουν από αυτά πουλώντας όπλα και πατριωτισμό, ενώ παράλληλα εκτοξεύουν τον πληθωρισμό στα ύψη για χάρη των «συμμάχων»-προμηθευτών τους. Άλλο ένα γεγονός που μας έχει διδάξει η ιστορία όταν φτάσει η ώρα του πολέμου είναι ότι όλοι αυτοί  θα κρυφτούν και θα κάνουν δηλώσεις από κάποιο ασφαλές δωμάτιο, πιθανά από μια άλλη ήπειρο. Αντίθετα οι χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις τρομαγμένες και χειραγωγημένες από τα fake news και τη προπαγάνδα είναι αυτές που θα πληρώσουν τις πράξεις των εκμεταλλευτών τους πληρώνοντας τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στα είδη πρώτης ανάγκης, στις υπηρεσίες, χάνοντας πιθανώς το βίος τους και τέλος με το να χάσουν τη ζωή τους ή τις ζωές συγγενών και φίλων.

Για εμάς καμία πολεμική αναμέτρηση μεταξύ κρατών δεν είναι δικαιολογημένη, πόσο μάλλον σωστή. Δεν υπάρχει σε αυτή την ιστορία αμυνόμενος και επιτιθέμενος, υπάρχουν μόνο αφεντικά και πολιτικοί που θυσιάζουν το λαό για να κερδίσουν αντίστοιχα περισσότερα χρήματα και περισσότερη εξουσία. Γιατί αυτοί που έχουν διαχρονικά πολεμήσει για συμφέροντα άλλων και αυτό δεν αλλάζει μέχρι σήμερα, αν δεν πέθαναν στην μάχη, βρέθηκαν με το τέλος του πολέμου ακρωτηριασμένοι σωματικά και ψυχικά, χωρίς δουλειά και εγκαταλελειμμένοι στους δρόμους. Γι αυτό δεν βρίσκουμε κανένα συμφέρον για τις χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις στην συμμετοχή τους σε ένα πόλεμο, παρά μόνο σε αυτόν που από την μία πλευρά είναι οι εκμεταλλευτές και από την άλλη οι εκμεταλλευόμενοι, μόνο εκεί οι θύτες έχουν να χάσουν και αυτά που διακινδυνεύονται μπορεί να είναι τα πάντα.          

 

 

Ο ΜΟΝΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥΣ

ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ, ΡΩΣΙΑ, ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Κατάληψη Ντουγρού