Παρουσίαση του περιοδικού “Θεσσαλία στους Κοινωνικούς Αγώνες”

Η “πρωτοβουλία ατόμων από τον αναρχικό, αντιεξουσιαστικό χώρο και το ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα” φιλοξενεί στον χώρο της κατάληψης Ντουγρου την παρουσίαση του περιοδικού “Θεσσαλία στους Κοινωνικούς Αγώνες” με ομιλητή το Δ. Μπάρμπα. Η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 26/9 στις 19:00.

ΓΙΑΤΙ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Από πολύ καιρό επωάζονταν η ιδέα για την εκδοτική προσπάθεια ενός εντύπου που να καλύψει το κενό της «χαμένης ιστορίας» μας δίνει βήμα για την παρουσίαση της Θεσσαλικής Ιστορίας του Κοινωνικού Κινήματος.
Η ανάγκη έκδοσης προέκυψε και από την διαπίστωση, πως υπάρχει μεγάλο κενό ενός κοινού αρχειακού χώρου, όπου ο απλός αναγνώστης – πολύ περισσότερο ο ιστορικός ερευνητής – να μπορεί να βρει συσσωρευμένο υλικό σχετικής θεματολογίας.
Ένας άλλος λόγος, ίσως και ο σοβαρότερος, είναι η προσπάθεια για το αντιπάλεμμα του ιστορικού αναθεωρητισμού του κοινωνικού κινήματος που έκανε πιο έντονη την εμφάνισή της στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας, ιδιαίτερα μετά το 1990.
Πολλοί «φωστήρες» βιάστηκαν να μιλήσουν για το «τέλος της ιστορίας», την ανάγκη για το ξαναγράψιμο της ιστορίας, εξαφανίζοντας τους κοινωνικούς αγώνες που αποτελούν «την μαμή της ιστορίας» και προσπαθώντας να θεμελιώσουν «νέους» μεταμοντέρνους μεθοδολογικούς κανόνες μελέτης, στα όρια του μεταφυσικού, για την προσέγγιση και το γράψιμο της ιστορίας. Κυρίως η προσπάθεια στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη επικεντρώνεται να αναθεωρηθεί η ιστορία της Αντίστασης στη γερμανική κατοχή και των εμφυλίων συγκρούσεων που συνδέονται με την περίοδο αυτή, φτάνοντας μέχρι του σημείου εξίσωσης φασισμού-κομμουνισμού…
Γνωρίζουμε πως το τόλμημα της έκδοσης είναι πολύ μεγάλο. Πιστεύουμε να συμβάλουμε πρώτα στην «ανακάλυψη» της «χαμένης ιστορίας», την διάσωση πρωτογενών πηγών και την ανάδειξη τους στο «φως της ήλιου». Παράλληλα συμμετέχουμε με τις δυνάμεις που διαθέτουμε στο πλατύ μέτωπο που κτίσθηκε, από ακαδημαϊκούς και μη, κατά του ιστορικού αναθεωρητισμού του «νέου κύματος» ή κάθε άλλου «μεταϊστορικού».
Ξέρουμε ακόμα πως το Ιστορικό αυτό κομμάτι βρίθει από κενά, λόγω τεράστιας έλλειψης πρωτογενών πηγών. Το Κοινωνικό Κίνημα χτυπήθηκε από τα πρώτα βήματα της εμφάνισής του. Κάθε έντυπό που το αναδείκνυε ή στέκονταν απέναντι στην κυρίαρχη αντίληψη συντρίβονταν. Από τον διαφωτισμό ακόμα – για να μη πάμε παραπίσω – απαγορεύτηκαν και καταστράφηκαν υλικά, διώχτηκαν, αλλά και εκτελέστηκαν πεφωτισμένοι αγωνιστές, όπως ο Θεσσαλός Ρήγας Φεραίος με τους συντρόφους του. Πόσα βιβλία διασώθηκαν από την ίδια περίοδο; Σε άλλα βιβλία σαν την «Ανωνύμου του Έλληνος – Ελληνική Νομαρχία » δεν τόλμησε ο συγγραφέας, ούτε το όνομά του να γράψει, αλλά ούτε και την πόλη που το εξέδωσε να μας δώσει, προφανώς για να μην εντοπισθεί; Γι’ αυτό και ο ίδιος μας λέει: «Ώ, πόσον ταχέως θέλει ρίψωσι εις το πυρ τούτο μου το βιβλιάριον, όσοι φοβούνται το φως της αληθείας!»
Το στοίχημά μας είναι να καλύψουμε αυτό το κενό βήμα-βήμα, κομμάτι-κομμάτι. Ξέρουμε πολύ καλά πως από μόνοι μας είναι πολύ δύσκολο να το κατορθώσουμε. Γι’ αυτό είμαστε σίγουροι πως με την συμπαράσταση όλων όσων θα συμμετέχουν από οποιαδήποτε θέση στηρίζοντας αυτό το εγχείρημα – σκοπό, θα το καταφέρουμε!
Το περιοδικό που κρατάτε στα χέρια σας είναι κατόρθωμα του πάθους μιας μεγάλης συλλογικότητας που το στηρίζει και ανάμεσά της βρίσκεστε και σεις. Ιστορικοί επιστήμονες, ιστορικοί ερευνητές, κοινωνικοί αγωνιστές, διάφοροι εραστές της ιστορίας, τους ενώνει η ανάγκη της γνώσης, η ανίχνευση και η ανάδειξη της αλήθειας των κοινωνικών αγώνων. Οι οικονομικές φιλοδοξίες της «Θεσσαλίας των Κοινωνικών Αγώνων» είναι να καλύπτει την επανέκδοσή της, αφού οι μόνοι χορηγοί θα είναι οι αναγνώστες του.

Η αρχιτεκτονική του περιοδικού
Κάθε έκδοση θα περιέχει ένα κύριο θέμα-αφιέρωμα, που θα καλύπτει μεγάλο μέρος συνολικής ύλης του περιοδικού. Για παράδειγμα, το πρώτο τεύχος – σίγουρα και το δεύτερο που θα κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2021 – θα εστιάσει στο αφιερώματα για το 1821 με αφορμή τα 200 χρόνια από την επανάσταση.
Τα θέματα του αφιερώματος στην πρώτη έκδοση θα περιλαμβάνουν κάποιες πινελιές της προεπαναστατικής περιόδου βγαλμένες απ’ τον μεγάλο καμβά του του ’21.
Το υπόλοιπο μέρος της ύλης του τεύχους θα καλύπτεται κυρίως με την Θεσσαλική ιστορία των κοινωνικών αγώνων όλων των ιστορικών περιόδων. Κυρίως θα αναδείξει τους σταθμούς των κινημάτων κοινωνικής απελευθέρωσης, όπως: Αγροτικό, Εργατικό, Γυναικείο, Νεολαιίστικο, Αντιφασιστικό, Φιλειρηνικό Κίνημα, Κατοχή, Εμφύλιος, Λαϊκοί θεσμοί, Λευκή Τρομοκρατία, Δοσιλογισμός, Εξορίες, Φυλακές, Στρατόπεδα, Εκπαίδευση, Πολιτισμός (λογοτεχνία, ποίηση, εικαστικά, Θέατρο μουσική κ.ά.)
Είναι σίγουρα και άλλα πολλά επιμέρους, αλλά και γενικότερα ενδιαφέροντα θέματα που αλληλοσυμπλέκονται και θα μπορούσε κάποιος να ασχοληθεί.
Με το πρώτο μας τεύχος ξεκινάμε το όμορφο ταξίδι μας στο πέλαγος της γνώσης για να ανακαλύψουμε την «χαμένη ιστορία», με ενεργό πλήρωμα όλους τους αναγνώστες, τους συνδρομητές, τους μελετητές, τους ερευνητές και τους κειμενογράφους που αναζητούν το «φως το αληθινό» της Θεσσαλικής ιστορίας.
Ήδη από το ξεκίνημα μας αντλούμε δύναμη από τη μεγάλη – για αρχή -συμμετοχή των κειμενογράφων, για τις ποιοτικές και πρωτότυπες δημοσιεύσεις. Ακόμα μας ενθαρρύνει το ενδιαφέρον και η διάθεση για συμμετοχή στο εγχείρημα νέων συνοδοιπόρων.