-Πορεία ενάντια στο ΝΑΤΟ, τον εθνικισμό, τον μιλιταρισμό, τον πόλεμο

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοινά αποδεκτό είναι πλέον πως ζούμε σε μια εποχή που οικονομικά, γεωπολιτικά και στρατιωτικά ο κόσμος βρίσκεται σε “αναδιάρθρωση” και κάθε κράτος εποφθαλμιά την ισχυροποιήσει της θέσης του. Ο τρόπος βέβαια για να γίνει κάτι τέτοιο δεν είναι άλλος από τον πόλεμο είτε αυτός θα είναι οικονομικός είτε θα είναι στρατιωτικής φύσεως. Κύριος χώρος τον συρράξεων αυτών είναι η Μ. Ανατολή, οπού οι μεγάλες δυνάμεις (Ρωσία- Νάτο ) συγκρούονται εμμέσως για την κυριαρχία στην περιοχή. Φυσικά όλο αυτό έχει ως συνέπεια οι κάτοικοι των χωρών αυτών να σκοτώνονται κατά χιλιάδες και να προσφεύγουν σε χώρες της δύσης για να γλυτώσουν την ζωή τους.

Μια τέτοια νέα διαμάχη βλέπουμε να ξεσπάει και στην περιοχή των Βαλκανίων , υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ , το οποίο έχει ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή. Στα Βαλκάνια οι λογαριασμοί μεταξύ των κρατών δεν έχουν ακόμα λήξει. Η περιοχή των Βαλκανίων είναι μια περιοχή με βαθιά εθνικιστική «παράδοση» που ιστορικά εντοπίζεται από τη διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η τελευταία δημιούργησε ένα κενό εξουσίας που έσπευσαν να καλύψουν τα νέα βαλκανικά κράτη, τα οποία για να δικαιολογήσουν τις βλέψεις τους, χτίσανε την δίκη τους εθνικιστική αφήγηση για την περιοχή . Η περιοχή που αποτέλεσε το μήλο της Έριδος ήταν αυτή της Μακεδονίας, όπου Ελλάδα- Βουλγαρία- Σερβία καταλάβανε από ένα κομμάτι της.

Για να μπορέσει μια τέτοια διαμάχη να υπάρξει, θα πρέπει οι μάζες να πειστούν πως οι γειτονικές χώρες είναι ο εχθρός τους και αυτό επιτυγχάνεται με έναν τρόπο την έξαρση του εθνικισμού και την στρατιωτικοποίηση των πόλεων. Στην Ελλάδα λοιπόν ακριβώς αυτό είναι το θέαμα τον τελευταίο καιρό, εθνικισμός και συλλαλητήρια για το όνομα της Μακεδονίας, ιδέες αλυτρωτισμού και δημιουργία πλασματικών εχθρών (μετανάστες, πρόσφυγες, γειτονικές χώρες).Ταυτόχρονα έχουμε και την έντονο μιλιταρισμό των πόλεων όπως η Λάρισα με ασκήσεις Νατοϊκών στρατευμάτων και καραβανάδες ντόπιους και ξένους να κατακλύζουν την πόλη.

Στην πόλη της Λάρισας, από πέρυσι τον Μάρτη φιλοξενούνται αξιωματικοί του ΝΑΤΟ όπου συμμετέχουν σε διάφορα προγράμματα εκπαίδευσης και κοινών αεροπορικών ασκήσεων, αφού η τοπική βάση αποτελεί εφαλτήριο πολεμικών επεμβάσεων στη Συρία. Υπό το βάρος των πολεμικών εξελίξεων, η Λάρισα έχει δεχθεί εκπαιδευτές Drone και μεγαλοστελέχη του ΝΑΤΟ στα πλαίσια της στρατηγικής αναβάθμισης τους. Τα στρατόπεδα της Λάρισας έχοντας μεγάλη ιστορία στην πόλη και κατέχοντας το Γενικό Στρατηγείο του ελληνικού στρατού, αποτελούν παράγοντα ώστε ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της να είναι καραβανάδες. Αυτό έχει σαν συνέπεια ένα κομμάτι της τοπικής οικονομίας να εξαρτάται από αυτούς με τα χρήματα τα οποία προσφέρουν στην κοινωνία μέσω της κατανάλωσης, κάνοντας τους όχι απλά κοινωνικά αποδεκτούς, αλλά επιθυμητούς.

Γιατί είναι όμως σημαντική η ύπαρξη των ΝΑΤΟικων βάσεων σήμερα;

Από το έδαφος της Ελλάδας περνούν και θα περάσουν δύο αγωγοί φυσικού αερίου (East med, TAP) με τελικό σκοπό να καταλήξουν στη δυτική Ευρώπη, ενώ παράλληλα ξεκινά και η κατασκευή πλοτού εμπορικού δρόμου που θα συνδέει την Ανατολική Μεσόγειο με τη Δυτική Ευρώπη. Ο λόγος κατασκευής τους είναι η προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης της ΕΕ στο ενεργειακό κομμάτι από την μέχρι πρότινος ρώσικη επιρροή, η οποία μειώνει τη σφαίρα επιρροής της στα Βαλκάνια απέναντι σε αυτή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που κυριαρχεί σχεδόν σε όλη τη χερσόνησο στρατιωτικά (βάσεις σε Κόσσοβο, Αλβανία, Ελλάδα) ,και σύντομα οικονομικά μέσω της ένταξης των δυτικών βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Εμείς βρισκόμαστε απέναντι στους κερδοσκοπικούς πολέμους των διαφόρων οικονομκών ελίτ και των κρατών με τις ιμπεριαλιστικές βλέψεις και αρνούμαστε να γίνουμε κομμάτι της πολεμικής-συμφεροντολογικής τους μηχανής .Δεν θα αφήσουμε την πόλη μας να γίνει ένα απέραντο στρατόπεδο και εν ορχηστρικός χώρος για τις σφαγές αμάχων στην Μ. Ανατολή και όπου αλλού.Ο πόλεμος κάτω απο σημαίες εθνών και θρησκευτικών συμβόλων είναι διαχρονικά η μεγαλύτερη βαρβαρότητα μιας κοινωνίας.

Ο πόλεμος είναι κοινωνικός και ταξικός και ξεκινά απο την ίδια την καθημερινότητα μας ,στον δρόμο, στον χώρο εργασίας στην σχολή και όπου αλλού.

ΟΥΤΕ ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΥΤΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΚΟΣ

Συνέλευση Αναρχικών Λάρισας

Αναρχική κατάληψη Palmares