ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΠΓΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
ΩΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ,
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΙΑΛΛΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ
 
Ήδη από την αρχή του 2023, μετράμε 70 νεκρούς εν ώρα εργασίας και εκατοντάδες τραυματίες
Αυτή είναι η “ανάπτυξη” και η “κερδοφορία”
Στις 04/06/2023, εργαζόμενος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας υπέστη ηλεκτροπληξία κατά την διάρκεια της εργασίας του με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί στη Στεφανιαία Μονάδα.
Με ανακοίνωση τους οι σύλλογοι Ιατρών ΕΣΥ-Ειδικευομένων ΠΓΝΛ και Εργαζομένων ΠΓΝΛ καταγγέλλουν:
“Για άλλη μία φορά γίναμε τραγικοί μάρτυρες της απόλυτης παρακμής, της υποχρηματοδότησης και της σκόπιμης υποβάθμισης του ΕΣΥ, αδιαφορώντας πλήρως για τα προβλήματα που μαστίζουν τα νοσοκομεία και τις δομές της χώρας (….)
Σε ένα νοσοκομείο που συνεχίζει να υποχρηματοδοτείται, υποστελεχώνεται, με το προσωπικό να βαστάει αγόγγυστα στις πλάτες του, με προσωπικές στερήσεις την τύχη χιλιάδων ασθενών (…)
Απαιτούμε την άμεση ανάληψη της ευθύνης για το συγκεκριμένο περιστατικό, καθώς και για τα συμβάντα που έλαβαν χώρα στην Κω, στη Νέα Μάκρη, στελέχωση των Μονάδων Υγείας, αύξηση της χρηματοδότησης για την Υγεία (…)
Το ΕΣΥ ανήκει στο Λαό!”
 
“ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ” ή ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ?
Στις 29/05/2023 κατά τη διάρκεια εργασιών στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα, o 47χρονος εργάτης Γιάννης Νομικός έχασε την ζωή του ενώ άλλοι δύο εργάτες τραυματίστηκαν σοβαρά, μετά την αποκόλληση τμήματος προπέλας.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, το “ατύχημα” θα είχε αποφευχθεί αν υπήρχε ένας γάντζος που θα συγκρατούσε την προπέλα αξίας 10 ευρώ!
Την ώρα που οι επενδύσεις των Ελλήνων εφοπλιστών ξεπέρασαν το 2022 κάθε προηγούμενο (5,6 δισεκατομμύρια δολάρια), την ώρα που απολαμβάνουν προκλητικές φοροαπαλλαγές, δεν υπήρχε διαθέσιμο ούτε ένα ελάχιστο κονδύλι για μια σταθερή σκαλωσιά δίπλα στην προπέλα.
Η κερδοφορία και η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται το κράτος δε σταματάει να μετράει θύματα…
Από τους νεκρούς εκτός ΜΕΘ ως το έγκλημα στα Τέμπη και από τις οικοδομές ως τα ναυπηγεία.
ΟΙ ΕΡΓΑΤΟΩΡΕΣ ΜΕ ΑΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΜΜΕΝΕΣ
Αντεργατικά νομοσχέδια, θεσμική κατάργηση 8ωρου, νομιμοποίηση απλήρωτης εργασίας (απλήρωτες υπερωρίες), εντατικοποίηση, ατομικές συμβάσεις εργασίας, ελλιπή μέτρα ασφαλείας, δαιμονοποίηση και ποινικοποίηση συνδικαλισμού…
Αυτά ακριβώς εγγυώνται οι νομοί Χατζηδάκη και Αχτσιόγλου, τα μνημόνια και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία κανονικότητα νεκρών και σακατεμένων εργατών, μισθούς πείνας, ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία και οικολογικές καταστροφές.
Και η βία δεν σταματάει εκεί…
Συνεχίζεται με τα απλησίαστα είδη πρώτης ανάγκης, τα υπέρογκα ενοίκια και την ιδιωτικοποίηση ακόμα και του τελευταίου κοινωνικού αγαθού κόβοντας την πρόσβαση στην υγεία, την παιδεία, το ρεύμα και το νερό.
Η τάξη μας πληρώνει με βαρύ τίμημα είτε τις κρίσεις, είτε την “ανάπτυξη” του συστήματος.
Και όταν αντιδράς σε όλα αυτά?
Έρχεται η κλιμάκωση της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, καταστολή που θυμίζει χούντα, ποινικοποίηση των ριζοσπαστικών διεκδικήσεων ακόμα και της απεργίας.
 
ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΙ
Δεν ξεχνάμε τις απεργίες των εργαζομένων του ΟΣΕ που κρίθηκαν παράνομες και χτυπήθηκαν από την αστυνομία ακόμα και λίγες μέρες πριν το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη.
Δεν ξεχνάμε τα σωματεία της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης που μετά από 4 απεργίες και δεκάδες στάσεις εργασίας από την αρχή του έτους, κατήγγειλαν κατ’ επανάληψη ακριβώς τη διάλυση των προδιαγραφών ασφαλείας που οδήγησαν στην τελευταία δολοφονία. Ως αποτέλεσμα της διήμερης απεργίας που ακολούθησε, υπεγράφη συλλογική σύμβαση εργασίας, μια διεκδίκηση ετών, σε συνδυασμό με αυστηρότερους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.
Δεν ξεχνάμε τις σφοδρές κινητοποιήσεις των υγειονομικών, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών το Δεκέμβριο του 2022 ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Δεν ξεχνάμε τους αγώνες των απεργών της Μαλαματίνας και του eFOOD που κατάφεραν να ακυρώσουν τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων, και της Cosco που διεκδίκησαν και κέρδιζαν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας.
Και δεν ξεχνάμε το παράδειγμα του κατειλημμένου εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ που ύστερα από 10 χρόνια αυτοδιαχείρισης, δεν μετράει ούτε ένα εργατικό “ατύχημα” (στο παρελθόν το ασθενοφόρο καλείτο τουλάχιστον 1 φορά το μήνα) δείχνοντας πως όταν τα άτομα διαμορφώνουν τα ίδια τις συνθήκες στο χώρο εργασίας τους και διαχειρίζονται τα προβλήματα, χωρίς να περιμένουν από κανένα “αφεντικό” να ανταποκριθεί στα αιτήματά τους, μπορεί να αποφευχθεί οπουδήποτε τέτοιο συμβάν τραυματισμού.
 
ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
Δεν έχουμε σκοπό να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια μετρώντας κάθε μέρα και άλλους νεκρούς της τάξης μας.
Δε θα συνηθίσουμε το θάνατο. Δεν ανεχόμαστε κανέναν Πνευματικό να μετράει τη ζωή μας σε κόστος νοσηλείας.
Ούτε θα αφήσουμε αυτούς που μας ξεπαστρέφουν κάθε μέρα στα σύνορα, στις ράγες και στα νοσοκομεία, να μας κουνάνε το δάχτυλο και να βαφτίζουν τους αγώνες μας τρομοκρατία.
 
ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ
Απέναντι σε όλα αυτά, αντί να εφησυχάστουμε με τις υποσχέσεις των από τα πάνω
Αντί να περιμένουμε την ‘’ελπίδα’’ να έρθει
Αντί να ψηφίσουμε
Αντί να πάθουμε κατάθλιψη
Να αντισταθούμε με αυτό-οργανωμένους αγώνες
Σωματεία βάσης, συνελεύσεις γειτονίας και οργανώσεις,
καταλήψεις,
συγκρούσεις,
απεργίες
και απαλλοτριώσεις.
 
ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΝΤΟΥΓΡΟΥ
 
ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΠΓΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 15/06, ΩΡΑ 11:00 Π.Μ. ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
ως επακόλουθο ενός ακόμα κρατικού εγκλήματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας
ΑΥΤΟΙ ΜΕΤΡΑΝΕ ΡΕΚΟΡ ΚΕΡΔΩΝ – ΕΜΕΙΣ ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΜΑΣ