Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 4 διωκόμενους αγωνιστές στα δικαστήρια Καρδίτσας την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου στις 9:00 π.μ.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ 4 ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια δημιουργίας ενός τεράστιου δικτύου παραγωγής ενέργειας από βιομηχανικού τύπου ανανεώσιμες πηγές σε όλη την επικράτεια, με πρόσχημα την “πράσινη” μετάβαση. Παράλληλα με αυτό το καταστροφικό όργιο επενδύσεων, έχει ξεκινήσει ένα κίνημα αντίστασης σε όλη αυτή την καταστροφική για το περιβάλλον συνθήκη. Ένα μεγάλο μέτωπο αντίστασης με τη στήριξη των τοπικών και όχι μόνο κοινωνιών έχει εδραιωθεί στα βουνά των Αγράφων και στην πόλη της Καρδίτσας. Στα πλαίσια αυτού του αγώνα, το καλοκαίρι του 2019 μετά από διαρκείς κινητοποιήσεις στα χωριά των Αγράφων, ο τότε δήμαρχος Καρδίτσας Φ.Αλεξάκος λίγες ημέρες πριν παραδώσει τη θέση του, επεδίωξε τη δημοπράτηση 38 στρεμμάτων δημοτικής δασικής έκτασης, ώστε να εγκατασταθούν υποδομές μεταφοράς ρεύματος των αιολικών βιομηχανιών. Στις 22 Αυγούστου του 2019 το κίνημα για την υπεράσπιση των Αγράφων κατάφερε να παρεμποδίσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας, με πλήθος κόσμου να αποκλείει την είσοδο του δημαρχείου Καρδίτσας. Όπως είναι σύνηθες, ο κρατικός μηχανισμός – διωκτικές αρχές στράφηκαν εναντίον τεσσάρων αγωνιστών με σωρεία αβάσιμων κατηγοριών, αποσκοπώντας στον εκφοβισμό όλων όσων αντιστέκονται. Στις 7/12 θα διεξαχθεί η δίκη της υπόθεσης με μοναδικούς μάρτυρες κατηγορίας μπάτσους και τον πρώην δήμαρχο Φ.Αλεξάκο. Η θέση μας είναι στο πλάι των διωκόμενων και απέναντι στο κράτος, τους μηχανισμούς του και τους επενδυτές.
Ολη αυτή η συνθήκη των βιομηχανικού τυπου ΑΠΕ έρχεται σε συνδυασμό με την προσπάθεια της έμμεσης ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ σαν παραγωγός δύναμη, που είναι απόρροια των μνημονίων που έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει το κράτος εδώ και χρόνια. Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή δίνει άλλοθι στην προπαγάνδα σχετικά με τις ΒΑΠΕ, παραβλέποντας τα τεράστια μειονεκτήματα τους, όπως το ενεργειακό κόστος αυτών των κατασκευών σε ορεινές περιοχές, αλλά και τις επιπτώσεις στα τοπικά οικοσυστήματα. Πιο συγκεκριμένα, οι ανεμογεννήτριες έχουν διάρκεια ζωής 15 με 20 χρόνια χωρίς καμία ουσιαστική – νομική δέσμευση αποκατάστασης του τόπου. Επίσης απαιτούν τεράστια συνοδευτικά έργα, όπως τη διάνοιξη δρόμων στο ορεινό πεδίο, κοπή δέντρων, εγκατάσταση δικτύου μεταφοράς της παραγόμενης ενέργειας κ.α. Αναλογιζόμενοι το μέγεθος των ανεμογεννητριών (120 με 200 μέτρα ύψος) μπορούμε πολύ εύκολα να αντιληφθούμε και το μέγεθος των συνοδευτικών έργων και το επίπεδο παρέμβασης στο εκάστοτε περιβάλλον. Το κέρδος από τα αιολικά δεν προέρχεται από τη βιωσιμότητα της επένδυσης, αλλά από τη δωρεάν παραχώρηση δημόσιας γης (για λόγους ’’εθνικού συμφέροντος’’), τις μεγάλες επιδοτήσεις και τη για χρόνια εξασφαλισμένη τιμή πώλησης της παραγόμενης ενεργειας. Όλο το κόστος αυτών των επενδύσεων, επωμίζεται ο καταναλωτής στους λογαριασμούς του ρεύματος. Αυτή η συστηματική καταστροφή του περιβάλλοντος, που έκδηλα βαφτίζεται ως «πράσινη» ανάπτυξη, βασίζεται στην προσπάθεια αναστήλωσης των κατασκευαστικών επενδύσεων στη χώρα από το κατασκευαστικο λόμπι των ιδιωτικών κεφαλαίων, που έχει στηθεί εδώ και δεκαετίες στις πλάτες του δημοσίου, με μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, που απαριθμούν δεκάδες θυγατρικές εταιρείες που μοιράζουν την πίτα μεταξύ τους και στην πραγματικότητα αδιαφορούν παντελώς, τόσο για το περιβάλλον όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.
Καλόυμε όλες και όλους να στηρίξουμε αυτόν τον αγώνα που διεξάγεται σε πανελλαδικό επίπεδο, τόσο ενάντια στην επέλαση των αιολικών βιομηχανιών οσο και στην ολική υπερεκμετάλλευση της γης σε διάφορα επίπεδα όπως τα υδροηλεκτρικά (π.χ. εκτροπή Αχελώου), την εξόρυξη υδρογονανθράκων, την εξόρυξη χρυσού, τα φωτοβολταϊκά που αντικαθιστούν την αγροτική παραγωγή και όποια άλλη μορφή εκμετάλλευσης και καταστροφής της φύσης.

Ανυποχώρητος αγώνας για την υπεράσπιση των βουνών, των νερών, της γης και της ελευθερίας
Μέχρι τον ξεριζωμό κάθε μορφής εξουσίας

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΝΤΟΥΓΡΟΥ