[Ενημέρωση] Συνθήματα με σπρέι στο κέντρο

Την Παρασκευή 5 Αυγούστου βγήκαμε να βάψουμε συνθήματα στο κέντρο της Λάρισας ενάντια στην έμφυλη βια και τα πρόσφατα περιστατικά κοινωνικού κανιβαλισμού.

Ακολουθεί το κέιμενο της δράσης.

Ανάμεσα στην επιταχυμένη σήψη που συνοδεύει την αφόρητη ζέστη του καλοκαιριού, κάποιες λιώνουν στην δουλεία σε σεζόν ενώ άλλες περνάνε ανέμελα τις διακοπές τους. Όποια από τις 2 και αν είμαστε – ίσως και καμία-  αναπόφευκτα ερχόμαστε αντιμέτωπα με την πραγματικότητα που συνεχίζει ακάθεκτη. Γνωστοποιούνται 2 γυναικοκτονίες (Ρέθυμνο, Ζάκυνθος) μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έναν ομαδικό βιασμό κοπέλας στην Σέριφο, και τον  βιασμό μιας ανήλικης στην Λέσβο από μπάτσο προπονητή. Την επόμενη μέρα μετράμε άλλη μια γυναικοκτονία, κλείνοντας τις τρείς σε μόλις 48 ώρες.

Σε όλα αυτά έρχεται ως ακόλουθο η αναφορά στην καταγωγή των δραστών από τα ΜΜΕ όταν αυτοί δεν είναι Έλληνες. Ξέρουμε κάλα ότι αυτή η κοινωνία είναι βαθιά πατριαρχική και κλείνει τα μάτια στην έμφυλη βία ,  το μόνο που θα της κάνει αίσθηση είναι η καταγωγή  του δράστη. Αυτά τα περιστατικά, είναι μόνο τα τελευταία νέα των ημερών καθώς συνεχίζουμε και φέτος να μετράμε δεκάδες αδερφές μας νεκρές, βιασμένες και αδικημένες από την αστική δικαιοσύνη. Η πατριαρχία δεν είναι αποκομμένη απο το σύμπλεγμα εξουσίας και ιεράρχησης που διέπει την κοινωνία μας. Κάθε λογής εξουσιαστές απολαμβάνουν μια κοινωνική αποδοχή που πατάει πάνω στην απάθεια  του κόσμου. Παρά το γεγονός ότι η έμφυλη βία έχει προκαλέσει ηχηρές αντιδράσεις τα τελευταία χρόνια , αυτό δεν έχει δώσει τέλος στην εμφάνιση της, όπως άλλωστε βλέπουμε με τα περιστατικά που απρόσκοπτα λαμβάνουν χώρα. Η κουλτούρα που κανονικοποιεί κακοποιητικές συμπεριφορές προς τα έμφυλα καταπιεσμένα υποκείμενα , όσα δεν χωράνε δηλαδή στην κανονικότατα του ανδρισμού και της σισετεροκανονικότητας, αλλά και κακοποίηση προς τα ανάπηρα , σωματικά και μη άτομα, είναι η ίδια. Συνεπάγεται την ιδεολογία του κεφαλαίου που θέλει τα σώματα και τα μυαλά μας γόνιμο έδαφος για παραγωγή αλλά και αναπαραγωγή. Γνώριμο συμβάν για εμάς μετά τον Σεπτέμβρη του 2018, έλαβε χώρα στην Ιταλία , με τον στραγγαλισμό σε δημόσια θέα ενός Νιγηριανού ανάπηρου μικροπωλητή, ενώ οι περαστικοί βιντεοσκοπούσαν άπραγοι το συμβάν. Πέρα από την κοινωνική νομιμοποίηση που φέρει η βίαιη νοοτροπία  που συγκροτεί αυτόν τον κόσμο, έρχονται οι δικαστικές αρχές  να επικυρώσουν τα θεμέλια αυτού του σάπιου κόσμου με κάθε τους απόφαση , ειτε αθωώνοντας/ρίχνοντας στα μαλακά δολοφόνους , βιαστές , παιδοβιαστές, γυναικοκτόνους κ.λπ, είτε εφαρμόζοντας καθεστώς εξαίρεσης στους πολιτικούς κρατούμενους του ανταγωνιστικού κινήματος , ανθρώπους της τάξης μας και φυσικά μετανάστες /μετανάστριες, μη «ντόπιους».

Η πατριαρχική και η κυριαρχική βια που ασκούν οι απανταχού καταπιεστές πάνω στις ζωές και τα σώματα μας, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Στεκόμαστε αλληλέγγυα στα επιζήσαντα της έμφυλης, ρατσιστικής, μισαναπηρικής, ταξικής και κρατικής βίας. Είμαστε γεμάτα οργή για όσα δεν είναι πλέον εδώ και για όσα είναι εδώ και είναι καταπιεσμένα. Κανένα μόνο του, κανένα λιγότερο, μέχρι η αντιβία να είναι όντως περιττή, θα απαντάμε στην βία που καθημερινά δεχόμαστε.

Κατάληψη Ντουγρού και συντρόφια

Περιγραφή εικόνων:

Μπεζ τοίχος, σύνθημα με ροζ σπρέι:

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΕΣ ΤΗΝ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ

Λευκό τοιχακί, σύνθημα με ροζ σπρέι:

ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΒΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ

Λευκό τοιχακί, σύνθημα με ροζ σπρέι:

Ο ΜΙΣΑΝΑΠΗΡΙΣΜΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ

Μπεζ τοίχος, σύνθημα με ροζ σπρέι:

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ ΟΥΤΕ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ

Λευκός τοίχος, σύνθημα με ροζ  και μωβ σπρέι:

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΟΤΟ, ΟΥΤΕ Η ΨΥΧΙΚΗ ΤΟΥ ΥΓΕΙΑ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΤΟ ΟΠΛΙΣΕ Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ

Μπεζ τοίχος, σύνθημα με ροζ σπρέι:

10 ΜΕΤΡΑ ΓΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΒΙΑΣΤΗ

Λευκός τοίχος, σύνθημα με ροζ σπρέι:

ΚΑΜΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ – ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ