Αυτοπαρουσιαστικο κείμενο ομάδας βιβλίου libros libres

Μερικά γράμματα πάνω σε φύλλο χαρτί έχουν τη δύναμη να μεταδώσουν ιστορικά γεγονότα, οπτικές και συμπεράσματα, να επικοινωνήσουν εμπειρίες σε βάθος, να μην αφήσουν τίποτα να ξεχαστεί. Έχουν τη δύναμη να γεννήσουν ιδέες και ερωτήματα, να σφυρηλατήσουν κριτική και χειραφετική σκέψη. Μπορούν να δώσουν φωνή στους καταπιεσμένους και στους από τα κάτω. Να ακονίσουν το εργαλείο της αντιμνήμης απέναντι στις κυρίαρχες αφηγήσεις. Μπορούν να διαμορφώσουν ένα σκεπτόμενο ον, έτοιμο να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινής ταξικής και κοινωνικής πάλης. Η γνώση είναι δύναμη και η δύναμη πρέπει να μοιράζεται. Γι’ αυτό και επιλέξαμε να στήσουμε την ομάδα βιβλίου.
Η ομάδα βιβλίου στεγάζεται στην κατάληψη Ντουγρού στη Λάρισα και ασχολείται με τις δομές κινηματικού βιβλιοπωλείου και δανειστικής βιβλιοθήκης. Κύριος στόχος μας είναι η ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση από τα κάτω. Κινούμαστε προς τον εμπλουτισμό του πάγκου μας με τίτλους κινηματικών εκδόσεων, αυτοεκδόσεων, μπροσουρών κλπ, καθώς και τη διάδοση αυτών με εργαλεία όπως, κινητός πάγκος, αυτομορφώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις. Ταυτόχρονα, στοχεύουμε στη διαμόρφωση της δανειστικής βιβλιοθήκης σε ένα χώρο πλούσιο σε πολύπλευρη πληροφορία και γνώση. Ο ρόλος της ομάδας είναι διττός. Από τη μία θέλει να ενισχύσει την εξωστρέφεια του κινήματος, των ιδεών και των πρακτικών που αυτό φέρει, σε ένα ευρύτερο κομμάτι κόσμου. Από την άλλη, να προσφέρει εκείνα τα μέσα εντός του ίδιου του κινήματος για καλύτερη ανάλυση καθημερινών συγκυριών. Παράλληλα, αποσκοπούμε στο χτίσιμο κοινοτικών ανθρώπινων σχέσεων και στη διάχυση ελευθεριακής κουλτούρας εντός και εκτός του κινήματος.
Η ύπαρξη και η λειτουργία της ομάδας σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να παίξει το ρόλο ενός “τροφοδότη” θεωρητικών εργαλείων και έτοιμων λύσεων για το κίνημα, ούτε και να αρκεστεί στην παροχή μιας στατικής υλικής υποδομής. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αναρχικού- αντιεξουσιαστικού (Α/Α) και ευρύτερου ανταγωνιστικού – ελευθεριακού κινήματος και γι’ αυτό προσπαθούμε να πραγματώσουμε όλες τις αξίες που αυτό φέρει, μέσω ενός τρόπου λειτουργίας που περιλαμβάνει τη λήψη αποφάσεων με συνδιαμόρφωση, κυκλικότητα και συναίνεση. Όλα τα άτομα είναι ισότιμα. Δεν γίνονται ανεκτές σεξιστικές, ομοφοβικές, ρατσιστικές και οποιεσδήποτε άλλες συμπεριφορές που διαχωρίζουν και ιεραρχούν τα μέλη της δομής, αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.
…οι θεωρητικοί που δε ζουν μία εξεγερτική ζωή δε λένε τίποτα που να αξίζει να λεχθεί
και οι ακτιβιστές που αρνούνται να σκεφτούν κριτικάδεν πράττουν τίποτα που να αξίζει να γίνει.
Feral Faun