[Ενημέρωση] Συγκέντρωση, μικροφωνική 8 Σεπτέμβρη

Την Πέμπτη 8/9 καλέσαμε σε συγκέντρωση, μικροφωνική παρέμβαση στην κεντρική πλατεία Λάρισας για την υπεράσπιση της αυτοδιάθεσης των σωμάτων όσων ατόμων έχουν μήτρα. Μοιράστηκε και διαβάστηκε το παρακάτω κείμενο:
ΔΕ ΘΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
Σήμερα 8 Σεπτέμβρη έχει ανακοινωθεί από την ιερά σύνοδο κύρηγμα σε όλες της εκκλησίες της χώρας ενάντια στις αμβλώσεις. Αυτή η κίνηση δεν εκπλήσσει κανένα, ούτε για την στάση που έχει η εκκλησία πάνω στο θέμα ούτε για τον βαθμό στον οποίο δύναται να παρέμβει στον δημόσιο λόγο και στο ίδιο το κράτος. Στις αρχές του χρόνου η Ν. Κεραμέως σε συνεργασία με τα «εκπαιδευτήρια» του Άδωνι προσπάθησε να εντάξει στην εγκύκλιο των δημόσιων σχολείων μύθους που αναφέρονται στο «αγέννητο παιδί» που αποτελεί γνωστή ρητορική των “pro-lifers”, υποτίθεται υπερασπιστών της ζωής, για να παρουσιάσουν την άμβλωση σαν ηθικά κατακριτέα πράξη, εξομοιώνοντας την με την δολοφονία. Το σημερινό κύρηγμα αποτελεί συνέχεια προσπαθειών για πραγματοποίηση συνέδριων με αντίστοιχή θεματολογία, πάλι με τη συμμετοχή της εκκλησίας στην Ελλάδα, αλλά τροφοδοτείται και από το κλίμα που αναπτύσσεται και σε άλλες χώρες, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις ΗΠΑ. Τον Ιούνιο του 2022 το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ κατέρριψε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της πρόσβασης στην άμβλωση, αφήνοντας το νομικό καθεστώς της άμβλωσης στην εκάστοτε γερουσία της πολιτείας. Μετά από πολυετή προσπάθεια από τον Αμερικανικό κλήρο και τους “pro-lifers”, κατάφεραν να επηρεάσουν την πολιτική σε τέτοιο βαθμό που η νέα σύσταση του ανώτατου δικαστηρίου ανέτρεψε την απόφαση ROE vs WADE, κάτι παρόμοιο επιχειρείται και εδώ με την σύσταση του Άρειου Πάγου.
Διαχρονικά ο περιορισμός στην αυτοδιάθεση του σώματος αποτελούσε κεντρικό πεδίο πολιτικής σύγκρουσης, από την ξεκούραση μέχρι και την αυτοκαταστροφή, η εργατική τάξη δεν νοείται να αποφασίζει το πως θα διαχειριστεί τα σώματα της εφ’ όσον αποτελούν το μέσο για την συσσώρευση υπεραξίας για τα αφεντικά.
Με την ίδια λογική το τρίπτυχο πατρίς, θρησκεία, οικογένεια χρησιμοποιείται για να εγγυηθεί την αναπαραγωγή του έθνους και του εργατικού δυναμικού, προτάσσοντας ένα κανονιστικό έμφυλο πρότυπο που βασίζεται στον ρόλο των ανθρώπων με μήτρα ως αναπαραγωγικές μηχανές. Οπότε, κάθε αμφισβήτηση των έμφυλα προκαθορισμένων ρόλων όπως και η αυτοδιάθεση των σωμάτων μας, απειλεί την συνοχή του εθνικού κορμού και της παραγωγικής δύναμης.
Ένας άλλος μύθος που επιστρατεύεται για να διαφυλάξει αυτή τη συνοχή είναι το «δημογραφικό πρόβλημα» ή «πρόβλημα υπογεννητικότητας» που κάνει ξεκάθαρο ότι τα άτομα με μήτρα έχουν υποχρέωση να τροφοδοτούν το έθνος με παιδία. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα όταν ένα άτομο που ζει εδώ χωρίς την Ελληνική ιθαγένεια, επιθυμεί να κυήσει αλλά βρίσκει αμετάβλητα εμπόδια λόγω της καταγωγής του.
Αναγνωρίζουμε τις απόψεις που θέλουν την αυτοδιάθεση των σωμάτων και των ζωών μας ως κάτι παραπάνω από αναχρονιστικές, τις θεωρούμε ανελευθεριακές γιατί έρχονται σε κάθετη ρήξη με τα ελευθεριακά αξιακά που θέλουν το άτομο ως κύριο των αποφάσεων και των πράξεων του.
Εμείς αναγνωρίζουμε αυτές τις εκστρατείες ως μια διαρκής προσπάθεια συντηρητικοποίησης της κοινωνικής βάσης με ιδεολογικές και νομοθετικές επιθέσεις στα κεκτημένα αγώνων των αντιεξουσιαστικών και φεμινιστικών κινημάτων σε όλο τον πλανήτη τα περασμένα χρόνια. Έτσι, όσα νιώθουμε τον εαυτό μας ως κομμάτι αυτών των κινημάτων στο τώρα, νιώθουμε πως οφείλουμε να αντεπιτεθούμε σε αυτήν την επέλαση και να διασφαλίσουμε αυτά τα κεκτημένα. Βρισκόμαστε στον δρόμο με όσα αναγνωρίζουν την σήψη του κόσμου της εξουσίας και επιλέγουν να σταθούν αλληλέγγυα με όσα από εμάς βρίσκονται στο στόχαστρο.
ΔΙΚΗ ΜΟΥ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΜΒΛΩΣΗ Ή ΓΕΝΝΑ
ΤΙ ΚΑΝΩ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΚΑΝΕΝΑ.
ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ ΘΑ ΚΑΝΩ ΜΟΝΟ ΕΓΩ
ΟΥΤΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΟΥΤΕ ΚΑΘΕ ΑΦΕΝΤΙΚΟ.
Κατάληψη Ντουγρού (Τζαβέλα 52)